Türkiye’de kelaynak tükendi mi?
Türkiye’de Waldrapp’ı koruma çabaları devam ediyor. Son 150 yılda popülasyonda yaşanan keskin düşüşün ardından, artık Waldrapp’ın yalnızca iki alt popülasyonu var.
Dünyada kaç tane kelaynak kaldı 2024?
Bugün 83 Waldrapppe ve 13 yavru bulunmaktadır.
Kelaynak Türkiye’de kaç tane kaldı?
Tarımda kullanılan zehirler nedeniyle Türkiye’deki popülasyonları 1973’te 26 çifte düşmüştü. 1977’de başlayan koruma çalışmaları Urfa’nın Birecik ilçesindeki Waldrapp üreme istasyonunda devam etti. 2021’de toplam Waldrapp sayısı 325’e ulaştı.
Kelaynaklar nereye göç eder?
Ak başlı ibisler yılın 6 ayını (Şubat-Temmuz) Birecik’te (üreme mevsimi) ve 6 ayını (Ağustos-Ocak) Afrika kıtasında (kış mevsimi) geçirirler. Bu nedenle Kuzey Kel İbis üreme istasyonuna getirilen kuşlar göç mevsimi öncesinde kafeslere yerleştirilir ve kışı Birecik’te geçirirler.
Kelaynak neden tükeniyor?
Bozkırların ve geleneksel tarım arazilerinin kaybı beslenme alanlarının yok olmasına yol açmış ve üreme alanlarındaki insan baskısı üreme başarısını azaltmıştır. 1950’lerde çekirge salgınına karşı yoğun pestisit (DDT) kullanımı, Kuzey Kel İbis’in Birecik’te çok hızlı bir şekilde yok olmasına neden olmuştur.
Kelaynak hangi ilde meşhur?
Şu anda nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bu kuş türü, dünya çapında Nil çevresinde ve ülkemizde yalnızca Birecik’te yaşamaktadır. Türün hayatta kalması, Birecik’teki kuzey kel ibisleri için üreme istasyonu tarafından sağlanmaktadır.
Kelaynak ülkemizde nesli tükenme tehlikesi altında mıdır?
Dünyada ve Türkiye’de nesli tükenme tehlikesi altında olan Waldrapp ailesine bu yıl 39 yavru kuş daha katıldı ve Şanlıurfa’nın Birecik ilçesindeki üretim merkezinde koruma altına alındı.
Kelaynak anavatanı neresi?
Dünyada nesli en fazla tehlike altında olan kuş türlerinden biri olan bu türün son örnekleri, Mezopotamya’da Şanlıurfa’nın Birecik ilçesinde yarı doğal olarak yaşıyor.
Kelaynağın nesli tükenmemesi için ne yapmalıyız?
Birecik’teki Waldrapfel üreme istasyonunda, Waldrapfel’ler göç etmeden önce kafeslerde korunuyor. Üreme mevsimleri olan Şubat ve Mart aylarında tekrar doğaya bırakılıyorlar. Bugünkü hedef, yoğun bir şekilde korunan Waldrapfel’lerin daha önce olduğu gibi insan korumasına ihtiyaç duymadan üreyebilmeleri ve kendi popülasyonlarını artırabilmeleridir.
Urfa’da kelaynak var mı?
1956 yılına kadar sayıları binlerce olan kelaynaklar bugün sadece Şanlıurfa Birecik ve Kuzey Afrika’da bulunmaktadır.
Kelaynak kuşu ne ile beslenir?
Bu kuşların önemli bir özelliği “tek eşli” olmalarıdır. Waldrappe’ler genellikle böceklerle beslenen bir türdür. Öte yandan, gagalarıyla toprağı eşeleyerek veya delikler ve çatlaklar kazarak akrepler, kertenkeleler, yılanlar ve kurbağalarla beslenirler.
Kelaynak akbaba mı?
Ak Başlı İbis Hakkında Bilgiler: Kırmızı bir yüze, uzun ve kıvrık bir gagaya ve tüysüz bir kafaya sahip olan Ak Başlı İbis, görünüş olarak akbaba türüne benzese de özellikleri bakımından kendine özgüdür.
Kızıl Akbaba nesli tükendi mi?
En Az Endişe Veren (Soyu Tükenmiş) Akbaba / Koruma Durumu
Türkiye’deki kırlangıçlar nereye göç eder?
Türkiye’de leylekler, kırlangıçlar ve daha birçok kuş türü sonbaharda binlerce kilometre ötedeki Afrika’ya göç eder. Bir önceki yıl kışladıkları yerlere giderler. İlkbaharda kuzeye göç ederler ve üreme yuvalarına geri dönerler.
Kelaynak neyi temsil eder?
Bu bağlamda, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 2013 yılında “nesli tehlike altında olan türlerin korunması” amacıyla “Tür Eylem Planı Projeleri” hazırlamaya başlamış ve bu çalışmayı 100 tür için 2019 hedefleri çerçevesinde sürdürmektedir. Bu nedenle Waldrapp bölgede bir bereket sembolü olarak kabul edilmektedir.
Kunduz ülkemizde nesli tükendi mi?
Eskiden sadece Türkiye’de yaşayan Anadolu parsı, Anadolu’da görülen Asya fili, yaban sığırı, yaban eşeği, aslan, çita, kunduz, kaplan ve yılan gibi yırtıcı hayvanların nesli ülkemizde tamamen tükenmiştir.
Kızıl Akbaba nesli tükendi mi?
En Az Endişe Veren (Soyu Tükenmiş) Akbaba / Koruma Durumu
Sülün nesli tükendi mi?
En Az Endişe Veren (Tehlike Altında)Sıradan Sülün / Koruma Durumu
Ülkemizde nesli tükenmiş canlılar nelerdir?
Nesli tükenmekte olan hayvanlar arasında Asya filleri, yabani sığırlar, yabani eşekler, aslanlar, çitalar ve kunduzlar bulunur. Nesli tükenme tehlikesi altında olan türler arasında Anadolu leoparı, Dorcas ceylanı, kaplan, Akdeniz foku, alageyik, yabani koyun, ceylan, karaca, çizgili sırtlan ve kirpi faresi bulunur…