Erzurum Pazaryolu ne zaman ilçe oldu?
Pazaryolu ilçesi, 21 Haziran 1989 tarihli 3578 sayılı Kanunla kurulmuştur. Pazaryolu Belediyesi ise 1956 yılında kurulmuştur.
Erzurum Pazaryolu hangi boydan?
Pazaryolu ve Çoruh boylarının çevresi 430 yılından önce Bizanslıların eline geçmiş, 662 yılında Emevi hükümdarı Muaviye I. Erzurum’u fethederek Bayburt, İspir ve Pazaryolu’nu Emevi Devleti sınırları içine katmıştır.
Pazaryolu’nun kaç köyü var?
Otuz beş köy ve dokuz mahalle muhtarlığı olmak üzere toplam kırk dört yerleşim biriminden oluşan Pazaryolu, İspir ilçesine bağlı bir bucak merkezi iken, 21 Haziran 1989 tarihli ve 20202 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3578 sayılı Kanunla ilçe statüsüne kavuşturulmuştur.
Erzurum Pazaryolu’nun nüfusu kaç?
Pazaryolu’nun nüfusu 2023 yılı itibariyle 4.290’dır. Bu nüfusun 2.208’ini II. Dünya Savaşı’ndan kalma erkekler ve kadınlar oluşturmaktadır.
Erzurum Pazaryolu hangi Türk boyu?
Önceleri Cenevizlilerin egemenliğinde olan Pazaryolu, daha sonra Selçuklu Türklerinin yönetimine girmiş, daha sonra Anadolu Selçuklu beyliklerinden Saltuklu oğullarına, daha sonra da Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethetmesiyle Osmanlı İmparatorluğu’na geçmiştir. Günümüzde Selçuklu ve Cenevizlilere ait kale, hamam gibi eserler bulunmaktadır.
Erzurum önceden hangi ile bağlıydı?
Ardahan (1878’e kadar)
Erzurum halkının kökeni nedir?
Erzurum’un da içinde bulunduğu bölge tarih boyunca Urartular, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler, Partlar, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Bizanslılar, Sasaniler, Moğollar, İlhanlılar ve Sfaviler gibi çeşitli kavim ve milletlerin egemenliğine girmiştir.
Pazaryolu’nun rakımı kaçtır?
İlçede 44 ilçe bulunmaktadır, ilçe merkezindeki 21 Haziran ilçesi de buna dahildir. İlçe merkezinin rakımı 1450 metredir.
Erzurum İspir Kürt mü?
Yerel halk Türklerden ve Hemşinlilerden oluşmaktadır.
En büyük köyü neresi?
Türkiye’nin en kalabalık köyü “Bostanbükü” 79 ilçeyi geride bıraktı. Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Bostanbükü köyü 6.000 64 kişilik kayıtlı nüfusuyla dikkat çekerken, en az nüfusa sahip 364 köy ve 79 ilçenin toplamından daha kalabalık.
Pazaryolu Kaymakamı kimdir?
📌Kaymakamımız Sayın Zekeriya Murat Şahan, Gülçimen ilçesinde yaşayan 97 yaşındaki Kerim Kömür’ü evinde ziyaret etti. 📌Kaymakamımız Sayın Zekeriya Murat Şahan 16.08.
Çatalca’nın köyleri hangileri?
BİNKILIÇ – ATATÜRK MAHALLESİ ELBASAN KÖYÜ Osmanlı’nın son döneminde birçok köy mübadil ve göçmenlerle doluydu. … İNCEĞİZ KÖYÜ … ÇİFTLİKKÖY MAHALLESİ … KALFAKÖY KÖYÜ … KARACAKÖY MAHALLESİ … DAĞYENICE KÖYÜ … GÖKÇEALI KÖYÜ … KABAKÇA KÖYÜDaha fazla makale…•8 Mayıs 2020
Erzurum’da en çok hangi ilden insan var?
Elde edilen verilere göre Erzurumluların %89’u Erzurum’da yaşıyor. Erzurum’da yaşayan ancak Erzurumlu olmayanlar arasında Kars ilk sırada yer alıyor. 7 veriye göre.
Erzurum’un nüfusu kaç 2024?
Erzurum’un 2024 yılında nüfusunun 749 olacağı tahmin ediliyor.
Erzurum kaçıncı büyük şehir?
Erzurum’un nüfus ve kentleşme bakımından büyükşehir statüsüne kavuşmasının ardından merkez ilçe, 2008 yılında 5747 sayılı kanunla Palandöken, Aziziye ve Yakutiye olmak üzere üç ilçeye ayrılmıştır. Daha önce ilçe olan Ilıca’nın adı Aziziye olarak değiştirilmiştir.
İspir eskiden nereye bağlıydı?
Tanzimat dönemine kadar bir sancak olarak idare edilen İspir, önce Erzurum’a bağlı belediye, daha sonra Bayburt Sancağı’na bağlı kaza, daha sonra Erzincan Sancağı’na bağlı kaza ve en sonunda Erzurum’a bağlı belediye ve kaza olarak idare edilmiştir.
Erzurum hangi ilden ayrıldı?
1849 yılında Trabzon Vilayeti’nin Gümüşhane ve Ordu sancakları Erzurum’a bağlanarak sancak sayısı tekrar altıya çıkarıldı. 1847 taksiminde Erzurum Vilayeti’nin sancakları dörde indirildi.
Pazaryolu Belediye Başkanı kim?
İbrahim Şahin Pazaryolu / Belediye Başkanı
İspirliler hangi Türk boyundan?
Atlı göçebe Saka Türkleri M.Ö. 680 yılında bölgeye gelip yerleşmeleri sonucunda İspir ve çevresinde Türk hakimiyeti başladı. Özellikle Sasper Boyu bölgenin isminin değişmesine ve ona kendi isminin verilmesine vesile oldu.